عوامل شایع خارش لثه ها و راهکار درمان آن

تا زمانی که مشکلی پیش نیاید ممکن است زیاد به لثه های خود فکر نکنید. خارش، سوزش و التهاب در لثه های شما می تواند حواس شما را پرت کند. شما بدون درگیر شدن این بافت ها نمی توانید صحبت کنید، چیزی بخورید یا حتی نفس بکشید.

در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم که چرا لثه های شما ممکن است خارش داشته باشند و زخم شوند و گزینه هایی برای پیشگیری و درمان خارش لثه ها بررسی می شوند.

علل خارش لثه

لثه های شما با سلامت دندان ها، دهان و کل بدن شما ارتباط دارند. هنگامی که آنها آسیب می بینند، اعصاب شما سیگنال هایی را برای مغز شما ارسال می کنند تا مشکلی را گزارش کنند.

سیگنال های درد و خارش در مغز آنقدر نزدیک به یکدیگر کار می کنند که تشخیص آنها از یکدیگر دشوار می شود. در زیر به برخی از علل بالقوه خارش لثه آورده شده اند.

جراحت

آسیب های تروماتیک در دهان شایع هستند. اشیاء تیز، خشن یا داغ می توانند به راحتی لثه های شما را خراش دهند، پاره کنند و به آنها آسیب وارد کنند. این آسیب ها ممکن است در ابتدا دردناک نباشند، اما می توانند امکان ورود باکتری ها به ساختارهای عمیق تر لثه ها، دندان ها و فک را فراهم کنند و باعث بروز عفونت شوند.

تجمع پلاک

پلاک نام باکتری هایی است که با عدم توجه به بهداشت خوب دندان ها در طول زمان روی سطح دندان ها و لثه ها تشکیل می شوند. همانطور که پلاک ساخته و سخت می شود، پوشش سخت تری به نام تارتار ایجاد می شود که فقط دندانپزشک می تواند آن را پاک کند.

هنگامی که باکتری ها دندان ها و لثه های شما را می پوشانند، باعث بروز یک واکنش ایمنی از سوی بدن شما می شوند که سلول های خاصی را به بافت های آسیب دیده یا عفونی شما ارسال می کنند تا به رفع مشکل کمک کند. با این حال، سلول های ایمنی در کار خود برای ترمیم آسیب یا عفونت، باعث التهاب می شوند که می تواند بافت لثه را تخریب کند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  بیماری‌ لثه (پریودنتال)

دندان ها و لثه های تمیز نشده باعث ایجاد پلاک می شوند که با تشکیل باکتری منجر به بروز حساسیت، خارش یا بوی بد دهان می شوند. همچنین زمانی که دندان ها و لثه های شما باید تمیز شوند، ممکن است احساس کنید که لایه ای روی دندان های شما تشکیل شده است.

خشکی دهان

خشکی مکرر دهان زروستومیا xerostomia نامیده می شود. این مشکل زمانی بروز می یابد که بدن بزاق کافی تولید نمی کند. این می تواند یک عارضه جانبی داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی یا شیمی درمانی یا نشانه یک بیماری خود ایمنی مانند سندرم شوگرن Sjögren’s syndrome باشد.

بزاق نقشی حیاتی در حفظ سلامت لثه و شستن باکتری ها و دیگر ذرات موجود داخل دهان ایفا می کند. بدون بزاق کافی، باکتری ها می توانند انباشته شوند و لثه ها ممکن است خشک شوند و مستعد آسیب یا جراحت شوند.

ژنژیویت

ژنژیویت التهابی است که پس از عفونت ناشی از تجمع پلاک در لثه ها ایجاد می شود. ژنژیویت به مرور زمان و به آرامی و معمولاً بدون علائم ایجاد می شود. با این حال، هنگامی که التهاب آغاز می شود، ممکن است متوجه این علائم شوید:

  • لثه های متورم
  • لثه های قرمز
  • لثه هایی که با مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن به راحتی خونریزی می کنند.

بدن شما هیستامین آزاد می کند، ماده شیمیایی که هنگام التهاب بافت ها با سیستم ایمنی ارتباط برقرار می کند و یک پاسخ ایمنی ایجاد می کند که باعث بروز خارش و تورم می شود.

واکنش های آلرژیک

بدن شما مانند زمان بروز التهاب، با آزاد کردن هیستامین ها با واکنش های آلرژیک مبارزه می کند که باعث بروز علائم آلرژی مانند خارش و تورم می شوند. واکنش های آلرژیک شدید می توانند منجر به آنافیلاکسی شوند، واکنشی که می تواند باعث تورم راه هوایی و دشوار کردن تنفس شود.

خارش لثه

خارش لثه

سندرم آلرژی دهان

سندرم آلرژی دهانی یا سندرم آلرژی گرده غذایی زمانی ایجاد می شود که گرده ها با خوراکی های شما مخلوط می شوند و واکنش آلرژیک ایجاد می کنند. گرده غان، گرده علف و گرده بومادران آلرژن های شایعی هستند که در خوراکی هایی مانند سیب، پرتقال و موز یافت می شوند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  اهمیت تمیز کردن زبان

افرادی که دچار این مشکل می شوند علائم ناگهانی زیر را تجربه می کنند:

  • خارش در دهان
  • تورم لب ها، زبان، دهان یا گلو
  • خراش گلو
  • خارش گوش
  • کهیر

تغییرات هورمونی

هورمون ها نقش برجسته ای در ایجاد بیماری لثه و دیگر مشکلات دهان و دندان ها ایفا می کنند. افزایش هورمون های ناشی از بلوغ، کنترل بارداری و بارداری باعث افزایش جریان خون در لثه ها می شود و باعث بروز التهاب در بافت های اطراف دندان ها می شود. مانند سایر علل التهاب، این تورم می تواند باعث بروز درد، حساسیت یا خارش شود.

خارش لثه

خارش لثه

درمان های خارش لثه

در صورت بروز خارش، درد یا التهاب در لثه های خود باید به دندانپزشک مراجعه کنید. ژنژیویت اولیه حدود 90 درصد از تمام افراد بزرگسال را تحت تأثیر قرار می دهد و در صورت تشخیص و درمان زود هنگام می توان آن را معکوس کرد.

متخصص بهداشت دندان یا دندانپزشک شما برای درمان علائم شما در طول تمیز کردن عمیق دندان ها، ممکن است پلاک ها را به صورت دستی حذف کند.

افراد مبتلا به بیماری پریودنتال (لثه) در معرض خطر بیشتر مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، زوال عقل و دیابت قرار دارند. اگر مشکلات مداومی با دندان ها یا لثه های خود دارید، ممکن است لازم باشد به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا به شرایط زمینه ای که با سلامت دهان و دندان های شما ارتباط دارند رسیدگی کند.

چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم؟

بهتر است دو بار در سال برای تمیز کردن و معاینه دهان به دندانپزشک مراجعه کنید. بین مراجعات منظم خود، ممکن است برای مشکلاتی مانند تورم یا درد به مراقبت نیاز داشته باشید. در صورت بروز مشکلات زیر بلافاصله با دندانپزشک خود تماس بگیرید یا حضوری مراجعه کنید:

  • خونریزی لثه که متوقف نمی شود
  • مشکل در بلع
  • مشکلات تنفسی

جلوگیری از خارش لثه ها

عفونت داخل دهان یا لثه ها می تواند نشانه های اولیه بیماری باشد و به سرعت گسترش یابد و به مشکلات سیستمیک تبدیل شود. در اینجا کارهایی وجود دارند که می توانید برای محافظت از سلامت دهان خود انجام دهید:

  • دندان های خود را دو مرتبه در روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
  • به طور منظم برای پاکسازی و معاینه دندان های خود به دندانپزشک مراجعه کنید.
  • از یک رژیم غذایی سالم استفاده کنید، غذاهای حاوی قند یا اسید زیاد را محدود کنید.
  • از دندان های خود با وارنیش فلوراید محافظت کنید.
  • سیگار کشیدن یا استفاده از تنباکوی جویدنی را ترک کنید.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  کاشت ایمپلنت های دندانی بعد از درمان سرطان سر و گردن

اگر مشکلات سلامتی مانند دیابت دارید که ممکن است خطر ابتلا به مشکلات دهان و دندان را افزایش دهند، با دندانپزشک خود در مورد استراتژی های پیشگیری اضافی برای هدف قرار دادن بیماری شما صحبت کنید.

خلاصه

حفظ سلامت لثه ها بخش مهمی از سلامت دهان و دندان های شما است. لثه های شما دندان های شما را محکم در جای خود نگه داشته اند و مانند محافظ در برابر باکتری ها عمل می کنند. بهداشت نامناسب دهان می تواند منجر به بروز مشکلات خاصی برای سلامت دهان و بروز علائمی مانند خارش، درد یا بیماری شدید شود. در صورت بروز این علائم به دندانپزشک مراجعه کنید.

خارش لثه

خارش لثه

سخن پایانی

لثه های شما از بافت همبند قوی تشکیل شده اند اما در مقابل عفونت و آسیب نیز آسیب پذیر هستند. تورم، درد، حساسیت و خارش می توانند به دلیل تجمع باکتری ها و سایر مشکلات ایجاد شوند. مراقبت منظم از دندان ها و بهداشت صحیح دهان و دندان می تواند به شما کمک کند از سلامت لثه های خود محافظت کنید و از بروز آسیب های جبران ناپذیر به آنها جلوگیری کنید.

پرسش های متداول در مورد خارش لثه ها

درمان خارش لثه چقدر طول می کشد؟

یافتن تسکین خارش لثه بسته به علت آن می تواند متفاوت باشد. اگر یک واکنش آلرژیک باعث بروز خارش شده باشد، درمان ممکن است سریع باشد. درمان خارش ناشی از بهداشت نامناسب، جراحات یا تغییرات هورمونی ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد. کل زمان برای حل کردن این مشکلات، به گستردگی مشکل و میزان پایبندی شما به طرح درمان و بهداشت بستگی خواهد داشت.

آیا خارش لثه طبیعی است؟

باکتری های زیادی داخل دهان شما وجود دارند، و حتی تجمع پلاک در یک روز می تواند منجر به بروز خارش شود. در صورت بروز خارش مکرر یا مداوم لثه، باید برای پاکسازی و معاینه کامل به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

بهترین راه برای درمان خارش لثه چیست؟

مشخص نمودن علت خارش لثه ها قبل از شروع درمان بسیار مهم است. در صورت داشتن یک بیماری زمینه ای یا مصرف یک داروی خاص که با این مشکل ارتباط دارد، درمان خارش می تواند پیچیده باشد. خارش ناشی از عدم رعایت بهداشت یا آلرژی را می توان به سرعت با تمیز کردن دقیق و تغییر سبک زندگی یا رژیم غذایی برطرف کرد.

0/5 (0 نظر)
0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code